Odpowiadam na moją zagadkę.Budynek mieści się na Wirku,jest to dawny budynek administracji Oddziału Chirurgii i Reumatologii SPZOZ Szpitala Miejskiego w Rudzie Śląskiej przy ul. 1-go Maja 279 -czyli wireckiego

)
Tutaj cała moja galeria :
http://picasaweb.google.pl/RudziAnka1/SZPITAL1#dodatkowo chciałam pokazać Wam jak pięknie ks .prob.Zając z pomocą parafian (niestety tylko tych najstarszych) przekształcił byłą przychodnię na nową kaplicę,gdyż ta szpitalna musiała na czas remontu zostać usunięta,ale w/g konserwatora ma wrócić na miejsce.Nowy właściciel budynku American Hearts of Poland nie widzi problemu.Jak tylko skończy się poważny remont ze strony szkód górniczych ,wejdzie ekipa remontowa i wg ścisłych wytycznych zrobi generalny remont.Szacunkowo otwarcie oddziału planuje się na rok 2011 -to wg informacji jakie uzyskałam .
Budynki takie jak :
drewniana administracja na 100 %,przychodnia i kostnica (tutaj nie jest do końca pewne) zostaną wyburzone.
Jeśli chodzi o przychodnię to prob.F.Zając stwierdził,że dopóki będzie remont tam znajdować się będzie kaplica-w sumie udogodnienie dla osób starszych -nie muszą wspinać się po stromych schodach.
Chciałam podziękować Proboszczowi za informacje.Oraz osobom,które ciężko pracowały by stworzyć i uratować kaplicę(m.in.przecudne witraże)
Msze odbywają się w każdą niedzielę oraz uroczystości o 8.00-można przy okazji zwiedzić budynek.
marsuc napisał(a):
a wiecie gdzie można spotkać takie pamiątki z dobrych czasów???

Szkoła Muzyczna na N.Bytomiu?