Jesteś tutaj: Strona główna / BliżejMiasta.pl / Ruda Śląska / Ruda Śląska na fotografii

Zgadnij gdzie to jest...

Wszystkie stare i nowe zdjęcia miasta.

moderator: Evil

Re: Zgadnij gdzie to jest...

Nowy postprzez Kukens 27 Lis 2009 13:33

No i git
1. Orzegów
2. Koksownia "Orzegów"
3. 1903-1976

No, a czwarte nie jest, aż tak ciężko odkopać. Wystarczy zajrzeć do rejestru zabytków. Tak, tak, te resztki są wpisane na listę zabytków.
Na zdjęciu jest fragment baterii koksowniczej (wg spisu zabytków: ciąg komór pierwszej baterii koksowniczej )

Obok, ten najbardziej "fotogeniczny" budynek to wieża węglowa
Image
zdjęcie z: http://rudasl.cmdok.dt.pl/
Kukens
Poszukiwacz

Miasto: Ruda Śląska

Nowy postprzez Cuma 27 Lis 2009 13:50

wieża węglowa mi sie fest podoba. Fajnie ja by została odnowiona i zaadoptowana na cos :)
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez Kukens 27 Lis 2009 20:07

No na blaszak się nie nadaje więc jest szansa, że tego nie zgiżdżą ;)
Kukens
Poszukiwacz

Nowy postprzez Kukens 27 Lis 2009 20:15

No to jadymy dalij:

Image

1. Gdzie jest ta płaskorzeźba (relief)
2. Kogo przedstawia

I tak po za zabawą.
Czy umieszczenie tam tej płaskorzeźby ma jakiś głębszy sens czy jest tam tylko dla ozdoby?
I dlaczego się zaraz rozleci jak nikt się tym nie zajmie? :cry:
Kukens
Poszukiwacz

Nowy postprzez Kukens 01 Gru 2009 09:56

Widzę, że macie małe problemy z namierzeniem tej płaskorzeźby, więc mała podpowiedź. Ta płaskorzeźba znajduje się nieopodal kamienicy z "baśniowym ogrodem" na elewacji!!
Kukens
Poszukiwacz

Nowy postprzez Cuma 01 Gru 2009 11:30

Płaskorzeźb bardzo mało kojarze więc ja sie tu poddaje :P
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez RudziAnka 06 Gru 2009 14:00

i wiem i nie wiem -trudna zagadka -coś mi się kojarzy ale pewna nie jestem (3 opcje Wirek,N.Bytom lub ruda)

Moja zagadka taka:

Co tam się mieściło ?
GDZIE TO JEST ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 23cb4.html
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez Kukens 07 Gru 2009 15:24

Widzę, że z moją zagadką nie dajecie rady. No to wyjaśniam.
Na płaskorzeźbie jest ŚW.FLORIAN, a znajduje się na kamienicy przy Nowary 4 w WIRKU.
Proste nie? :mrgreen: Trza tylko trochę głowę do góry dźwignąć ;)
Image

Co do tego "skąd się to tam wzięło" to jak ktoś coś kiedyś wybada to niech wpisze. Ja sądzę, że ma to związek z Hutą Hugo, która była nieco dalej między kościołem, a Kauflandem, bo św. Florian to też patron hutników. No, ale to tylko takie moje gdybania.

Co do zagadki RudziAnki no to zielonego pojęcia nie mam. Wyglondo jak jakoś staro lauba na łogródku :mrgreen:
Kukens
Poszukiwacz

Nowy postprzez RudziAnka 07 Gru 2009 23:43

Kukens napisał(a):Widzę, że z moją zagadką nie dajecie rady. No to wyjaśniam.
Na płaskorzeźbie jest ŚW.FLORIAN, a znajduje się na kamienicy przy Nowary 4 w WIRKU.
Proste nie? :mrgreen: Trza tylko trochę głowę do góry dźwignąć ;)
Image

Co do tego "skąd się to tam wzięło" to jak ktoś coś kiedyś wybada to niech wpisze. Ja sądzę, że ma to związek z Hutą Hugo, która była nieco dalej między kościołem, a Kauflandem, bo św. Florian to też patron hutników. No, ale to tylko takie moje gdybania.

Co do zagadki RudziAnki no to zielonego pojęcia nie mam. Wyglondo jak jakoś staro lauba na łogródku :mrgreen:

no wiedziałam ,że to z kamienicy na Wirku na Nowary i jest to św.Florian -hehehe codziennie koło niego przechodzę.Masz rację co do tego,że jest to związane z hutą ,w tym domu(kamienicy) mieszkali dyrektorzy (kadra) huty.W tej chwili mieszka tam moja koleżanka i gospodyni(właścicielka) jej to powiedziała.

Zgaduj ,to niy jest lauba ino ważny budynek (był)-to mosz podpowiedź ;-)

Dodatkowa fotka-podpowiedź (budynek w całości) :-)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... dd05c.html
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez marsuc 09 Gru 2009 13:23

Image

a wiecie gdzie można spotkać takie pamiątki z dobrych czasów??? :lol:
Awatar użytkownika
marsuc
Uczestnik

Nowy postprzez Kukens 12 Gru 2009 08:35

RudziAnka napisał(a):Masz rację co do tego,że jest to związane z hutą ,w tym domu(kamienicy) mieszkali dyrektorzy (kadra) huty.W tej chwili mieszka tam moja koleżanka i gospodyni(właścicielka) jej to powiedziała.

Dzięki :)

RudziAnka napisał(a):Zgaduj ,to niy jest lauba ino ważny budynek (był)-to mosz podpowiedź ;-)

Dodatkowa fotka-podpowiedź (budynek w całości) :-)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... dd05c.html

Szczerze mówiąc Twoja podpowiedź nie wiele mi pomogła ;)
Kukens
Poszukiwacz

Nowy postprzez RudziAnka 12 Gru 2009 15:16

Odpowiadam na moją zagadkę.Budynek mieści się na Wirku,jest to dawny budynek administracji Oddziału Chirurgii i Reumatologii SPZOZ Szpitala Miejskiego w Rudzie Śląskiej przy ul. 1-go Maja 279 -czyli wireckiego ;-))

Tutaj cała moja galeria :
http://picasaweb.google.pl/RudziAnka1/SZPITAL1#

dodatkowo chciałam pokazać Wam jak pięknie ks .prob.Zając z pomocą parafian (niestety tylko tych najstarszych) przekształcił byłą przychodnię na nową kaplicę,gdyż ta szpitalna musiała na czas remontu zostać usunięta,ale w/g konserwatora ma wrócić na miejsce.Nowy właściciel budynku American Hearts of Poland nie widzi problemu.Jak tylko skończy się poważny remont ze strony szkód górniczych ,wejdzie ekipa remontowa i wg ścisłych wytycznych zrobi generalny remont.Szacunkowo otwarcie oddziału planuje się na rok 2011 -to wg informacji jakie uzyskałam .

Budynki takie jak :
drewniana administracja na 100 %,przychodnia i kostnica (tutaj nie jest do końca pewne) zostaną wyburzone.
Jeśli chodzi o przychodnię to prob.F.Zając stwierdził,że dopóki będzie remont tam znajdować się będzie kaplica-w sumie udogodnienie dla osób starszych -nie muszą wspinać się po stromych schodach.

Chciałam podziękować Proboszczowi za informacje.Oraz osobom,które ciężko pracowały by stworzyć i uratować kaplicę(m.in.przecudne witraże)
Msze odbywają się w każdą niedzielę oraz uroczystości o 8.00-można przy okazji zwiedzić budynek.

marsuc napisał(a):Image

a wiecie gdzie można spotkać takie pamiątki z dobrych czasów??? :lol:

Szkoła Muzyczna na N.Bytomiu?
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez marsuc 12 Gru 2009 15:47

no niestety nie ;) ;)
Awatar użytkownika
marsuc
Uczestnik

Nowy postprzez wojteks86 03 Cze 2010 20:56

odkopuje temat bo szkoda zeby sie zmarnowal :)
gdzie to jest?

4.jpg
(92.75 KiB) Ściągnięto 26 razy

nie wiem jak sie wkleja na widok od razu :)
wojteks86
Nowicjusz

Nowy postprzez marsuc 06 Cze 2010 19:51

Image
Awatar użytkownika
marsuc
Uczestnik

Najnowsze informacje z portalu miejskiego Ruda Śląska
10 - 9 - 2010
W kopalni Bielszowice w Rudzie Śląskiej powstała imitacja ściany wydobywczej. W warunkach zbliżonych do naturalnych będą tam symulowane zapalenie metanu i akcje gaśnicze.
10 - 9 - 2010
Ciężkie czasy nadchodzą dla zwierzyńców w całej Polsce. Nowe przepisy, które na początku 2011 roku wprowadzi Ministerstwo Finansów, mogą kompletnie zniechęcić firmy oraz instytucje do sponsorowania poszczególnych zwierzaków.
10 - 9 - 2010
Ruda Śląska wielu osobom jawi się jako miasto bezpieczne, ale praktycznie w każdej dzielnicy nie brakuje miejsc, w które lepiej nie zapuszczać się po zapadnięciu zmroku. Drobni złodzieje, wandale oraz chuligani - bywają zmorą mieszkańców oraz służb dbających o porządek publiczny.
9 - 9 - 2010
Większość spółdzielni mieszkaniowych w Rudzie Śląskiej rozpoczęła sezon grzewczy. W najlepszej sytuacji są lokatorzy Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej, gdzie w większości bloków zrobiło się już ciepło.
9 - 9 - 2010
Stowarzyszenie Bona Fides działające pod patronatem Fundacji Bona Fides, przeprowadziło "Monitoring wywiązywania się urzędów gmin woj. śląskiego z prowadzenia Biuletynu Informacji Publicznej", Ruda Śląska zajęła 6 miejsce.
PoprzedniaNastępna

Powróć do Ruda Śląska na fotografii

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników