Jesteś tutaj: Strona główna / BliżejMiasta.pl / Ruda Śląska / Rozmaitości

Help topic, czyli różne pytania i odpowiedzi

Luźne rozmowy o wszystkim i o niczym.

Help topic, czyli różne pytania i odpowiedzi

Nowy postprzez strzelc1992 18 Gru 2009 21:31

Witam

Czy ktoś wie czy można dostać i co trzeba zrobić i jakie warunki spełniać, aby dostać dotację od UE na certyfikat, np Microsoftu -> Microsoft Certified Desktop Support Technician

Jest to bardzo drogie (ok 13 tysięcy lekcje + egzamin). Mam 17 lat i uczęszczam do technikum o profilu Technik Informatyk.
strzelc1992
Nowicjusz

Miasto: Ruda Śląska

Re: Dotacje z Unii Europejskiej na certyfikat

Nowy postprzez Cuma 19 Gru 2009 02:58

W szkole ktoś powinien wiedzieć. Jedyna możliwość jest taka, że jakaś instytucja/szkoła dostanie dofinansowanie (o ile w ogóle jest takowe możliwe) na takie szkolenie i Ty byś sie tam dostał.
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Re: Help topic, czyli różne pytania i odpowiedzi

Nowy postprzez RudziAnka 19 Gru 2009 13:25

Ja bym zaczęła od ośrodków które robią te szkolenia :
http://www.microsoft.com/poland/certyfi ... owych.mspx

na każdej z tych stron są np.jakieś szkolenia za darmo ( przypuszczam że ktoś np Unia za to płaci).Jest to fundowane z tzw Kapitału Ludzkiego
Popytaj w tych ośrodkach czy jest możliwość zrobienia takiego kursu -za unijna kasę-wydaje mi się ,że musiałbyś mieć już jakieś sukcesy żeby Ci to sfinansowali (w zamian za stypendium np.)
Kolejną sprawą jest to (ale musisz mieć ukończone 18 lat) że możesz zgłosić się do PUP i złożyc wniosek o dofinansowanie(sfinansowanie) takiego szkolenia-kursu.Niestety oni kochają papierki ,ale wszystko jest do przejścia.Musisz to świetnie umotywować.Jeśli nie PUP to WUP w Katowicach (tam szybciej)

Proszę tu poczytaj :
http://www.akademiakompetencji.pl/aktualnosci.html#26
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez strzelc1992 20 Gru 2009 23:01

Aha, ok wielkie dzięki czyli czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie ;)
strzelc1992
Nowicjusz

Nowy postprzez Cuma 21 Gru 2009 10:43

No niestety tak to jest. Ale jeśli masz smykałke do tego i jesteś dobry w tym z czego chcesz ten certyfikat, to raczej nie będziesz żałował tego czasu włożonego w to ;)
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez RudziAnka 21 Gru 2009 13:06

strzelc1992 napisał(a):Aha, ok wielkie dzięki czyli czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie ;)

Wiesz ,nikt Ci gotowca nie poda i za Ciebie dzwonić po urzędach nie będzie.Jeśli chcesz coś zyskać najpierw musisz zainwestować(np czas na zdobycie informacji).
I tak moim zdaniem ułatwiliśmy Ci start.Co za problem kliknąć w podany link,napisać i wysłać?

Przepraszam ,ale mnie lekko zirytowała Twoja odpowiedź.Ja umiałam poświęcić chwilkę czasu by to odnaleźć i nie mam z tego zysku.Ty masz podane pod nos(jak Ci się uda to będziesz miał zysk) i jeszcze źle.

No nic .Bardzo proszę ,nie ma sprawy :-)
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez Cuma 21 Gru 2009 13:47

RudziAnka napisał(a):
strzelc1992 napisał(a):Aha, ok wielkie dzięki czyli czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie ;)

Wiesz ,nikt Ci gotowca nie poda i za Ciebie dzwonić po urzędach nie będzie.Jeśli chcesz coś zyskać najpierw musisz zainwestować(np czas na zdobycie informacji).
I tak moim zdaniem ułatwiliśmy Ci start.Co za problem kliknąć w podany link,napisać i wysłać?

Przepraszam ,ale mnie lekko zirytowała Twoja odpowiedź.Ja umiałam poświęcić chwilkę czasu by to odnaleźć i nie mam z tego zysku.Ty masz podane pod nos(jak Ci się uda to będziesz miał zysk) i jeszcze źle.

No nic .Bardzo proszę ,nie ma sprawy :-)

Spokojnie kolega nie miał o tym zielonego pojęcia. Ja też z początku myślałem że środki z UE na firmę jest łatwiej zdobyć i też mnie zaskoczyło jak to wyglada, a było to jakieś 2 lata temu.
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez RudziAnka 21 Gru 2009 23:05

Mnie zirytowało to "czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie"Konkretnie-czyli kolega czekał aż mu powiemy co i jak ,podamy adres i najlepiej żeby za niego podzwonić.

No cóż może jestem przewrażliwiona..
A co do kasy na DG- wcale tak trudno nie ma.
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez Cuma 22 Gru 2009 01:24

RudziAnka napisał(a):Mnie zirytowało to "czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie"Konkretnie-czyli kolega czekał aż mu powiemy co i jak ,podamy adres i najlepiej żeby za niego podzwonić.

No cóż może jestem przewrażliwiona..
A co do kasy na DG- wcale tak trudno nie ma.

jeśli tak to może mi podpowiesz ;) niby trudno nie ma ale trzeba sie ustawić w kolejce kilkanascie godzin przed otwarciem, modlić się żeby sie dostać do programu i potem i tak mamy tylko ~50% szans na kase jak sie dostaniemy :P
A jak masz jakieś podpowiedzi to dawaj na PM :P
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez RudziAnka 22 Gru 2009 12:22

nie wiem jak jest po kasę z UE ale wiem jak z UP.Dużo szybciej i łatwiej.Od stycznia ma być dotacja nawet do 40000 zł.
RudziAnka
Moderator

Nowy postprzez Cuma 22 Gru 2009 12:24

jaaaa napewnoooooo. Jo był i mi pedzieli że w kwietniu najwcześni kasa bydzie!!
Pomyliło Ci sie z RAR Inwestor chyba.

Z PUP nigdy nie było więcej jak 18 tys. I z PUP właśnie jest trudniej i więcej czekania, jak i znacznie gorsze warunki przyznania dotacji (jak np. zakaz podejmowania pracy na etacie przez rok, co mi akurat jest bardzo nie na ręke).

Czekania-około 20 dni :-)
To że transze są 2 w roku -no to dostanie najlepszy,po to są testy i reszta.Babka z UP powiedziała że od stycznia ma być 40000 zł :-) Piszę to co mi powiedzieli w UP.
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez strzelc1992 22 Gru 2009 20:16

hehe, ale się temat rozkręcił ;)

RudziAnka, kochaniutka nie wiem o co się złościsz na mnie. Złość piękności szkodzi ^^ :D :)
Pewnie mnie źle zrozumiałaś, że taka burzliwa była Twoja odpowiedź -> http://forum.blizejmiasta.pl/rozmaito-f ... html#p2938 ;)
RudziAnka napisał(a):Co za problem kliknąć w podany link,napisać i wysłać?

Żaden :) Ułatwiliście mi start za co dziękuję ;)

RudziAnka napisał(a):Mnie zirytowało to "czeka mnie dużo dzwonienia, e-maili i wgl aby się czegoś dowiedzieć konkretnie"Konkretnie-czyli kolega czekał aż mu powiemy co i jak ,podamy adres i najlepiej żeby za niego podzwonić.

Nie nie i jeszcze raz nie. Złotko ja tego nie powiedziałem, źle mnie zrozumiałaś i tyle ;)

RudziAnka napisał(a):No cóż może jestem przewrażliwiona..

Chyba tak :P

Ogólnie chciałem się dowiedzieć, czy jest taka możliwość, bo myślałem że ktoś coś wie. Widzę, że tak o to teraz wiem że mogę się dopytać aby wiedzieć więcej ;)

Dziękuję za udzielone informacje :D

Pozdrawiam wszystkich szczególnie Moderatorkę "RudziAnka" ;)
Wesołych Świąt!
Ostatnio edytowany przez strzelc1992, 23 Gru 2009 17:47, edytowano w sumie 1 raz
strzelc1992
Nowicjusz

Nowy postprzez Cuma 23 Gru 2009 01:07

Strzelcu, używaj opcji Cytuj do cytowania ;)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez strzelc1992 23 Gru 2009 17:52

Poprawiłem, wczoraj nie miałem czasu tego nawet dodać ;)
strzelc1992
Nowicjusz

Nowy postprzez RudziAnka 26 Gru 2009 19:47

strzelc1992 napisał(a):hehe, ale się temat rozkręcił ;)

RudziAnka, kochaniutka nie wiem o co się złościsz na mnie. Złość piękności szkodzi ^^ :D :)
Pewnie mnie źle zrozumiałaś, że taka burzliwa była Twoja odpowiedź -> http://forum.blizejmiasta.pl/rozmaito-f ... html#p2938 ;)
RudziAnka napisał(a):Co za problem kliknąć w podany link,napisać i wysłać?

Żaden :) Ułatwiliście mi start za co dziękuję ;)

Nie nie i jeszcze raz nie. Złotko ja tego nie powiedziałem, źle mnie zrozumiałaś i tyle ;)

RudziAnka napisał(a):No cóż może jestem przewrażliwiona..

Chyba tak :P

Ogólnie chciałem się dowiedzieć, czy jest taka możliwość, bo myślałem że ktoś coś wie. Widzę, że tak o to teraz wiem że mogę się dopytać aby wiedzieć więcej ;)

Dziękuję za udzielone informacje :D

Pozdrawiam wszystkich szczególnie Moderatorkę "RudziAnka" ;)
Wesołych Świąt!

Przepraszam to kryzys wieku różnego :-P hehehe pisałam że przewrażliwiona mogę być.A co do piękności-no cóż mnie już tam nic nie zaszkodzi :-P
RudziAnka
Moderator

Najnowsze informacje z portalu miejskiego Ruda Śląska
10 - 9 - 2010
W kopalni Bielszowice w Rudzie Śląskiej powstała imitacja ściany wydobywczej. W warunkach zbliżonych do naturalnych będą tam symulowane zapalenie metanu i akcje gaśnicze.
10 - 9 - 2010
Ciężkie czasy nadchodzą dla zwierzyńców w całej Polsce. Nowe przepisy, które na początku 2011 roku wprowadzi Ministerstwo Finansów, mogą kompletnie zniechęcić firmy oraz instytucje do sponsorowania poszczególnych zwierzaków.
10 - 9 - 2010
Ruda Śląska wielu osobom jawi się jako miasto bezpieczne, ale praktycznie w każdej dzielnicy nie brakuje miejsc, w które lepiej nie zapuszczać się po zapadnięciu zmroku. Drobni złodzieje, wandale oraz chuligani - bywają zmorą mieszkańców oraz służb dbających o porządek publiczny.
9 - 9 - 2010
Większość spółdzielni mieszkaniowych w Rudzie Śląskiej rozpoczęła sezon grzewczy. W najlepszej sytuacji są lokatorzy Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej, gdzie w większości bloków zrobiło się już ciepło.
9 - 9 - 2010
Stowarzyszenie Bona Fides działające pod patronatem Fundacji Bona Fides, przeprowadziło "Monitoring wywiązywania się urzędów gmin woj. śląskiego z prowadzenia Biuletynu Informacji Publicznej", Ruda Śląska zajęła 6 miejsce.

Powróć do Rozmaitości

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników