Jesteś tutaj: Strona główna / BliżejMiasta.pl / Ruda Śląska / Bezpieczeństwo w mieście

wybory prezydenckie

Czyli czy czujemy się bezpieczni w swoim mieście.

moderator: RudziAnka

wybory prezydenckie

Nowy postprzez dag674 23 Lut 2010 10:23

Hej, jak myślicie, kto będzie kandydował Waszym zdaniem na nowego prezydenta Rudy? Poza Stanią oczywiście, bo podejrzewam, że będzie próbował zostać na kolejną kadencję.
Podobno kandydować ma jakaś kobieta, jak myślicie?:>
dag674
Nowicjusz

Re: wybory prezydenckie

Nowy postprzez Cuma 24 Lut 2010 10:12

No właśnie, przydało by sie info o kandydatach :) Wiem za to że do RM ma być niemała "grupka" z RAŚ-u.
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Miasto: Ruda Śląska

Nowy postprzez erkape 06 Mar 2010 08:28

Na pewno będzie kandydat patriotycznej prawicy który przez 4-lata organizował "biesiady" we wszystkich dzielnicach by wyborcy go dobrze zapamiętali
erkape
Nowicjusz

Nowy postprzez Cuma 06 Mar 2010 11:40

erkape napisał(a):Na pewno będzie kandydat patriotycznej prawicy który przez 4-lata organizował "biesiady" we wszystkich dzielnicach by wyborcy go dobrze zapamiętali

A właśnie, Stania już sie gdzieś wypowiadał czy bedzie napewno startował?
I taki OT. Ktoś może wie czy na Sferze dalej jest program Prezydent Odpowiada i kiedy się odbywa? Bo chciałbym zadać parę pytań ale bardziej ambitnych niż o latarnie czy dziury w drodze jakie to zawsze padają :P
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez waple@op.pl 19 Maj 2010 19:48

Wydaje mi się ,że każdy 1-szy wtorek miesiąca godz.18. , ale nie jestem pewny.
waple@op.pl
Poszukiwacz

Miasto: Orzesze

Nowy postprzez marsuc 21 Maj 2010 06:15

tak Cuma, programik ma się dobrze i dalej jest emitowany

ostatnia za....bista wypowiedź naszego wodzireja była na temat dzieci niepełnosprawnych które jeżdżą do szkoły busem "sponsorowanym" przez miasto.

"Dofinansowania do busów zostały zawieszone (1 mln. zł.), każde dziecko woli ten odcinek z domu do szkoły odbyć autobusem komunikacji miejskiej bo traktuje to jako wycieczkę krajoznawczą. Dla tego dziecka jest to niejako przeżycie."

mój koment.

niezły pajac z tego naszego prezia. Może pan prezydent odstawi samochody służbowe na bok aby robić sobie wycieczki krajoznawcze po Rudzie autobusem KZKGop. Na samochody/kierowców też wydajemy niezłą kasę. Nie wspomnę o pomniku zwanym OTI.
Awatar użytkownika
marsuc
Uczestnik

Nowy postprzez waple@op.pl 22 Maj 2010 16:22

Myślę,że prezydent Stania nie będzie kandydował. Zadłużenie miasta wzrastało zenitalnie.Rozrost urzędnikow w urzędzie niebotyczny.Zabrakło miejsca, więc jeszcze filię otwarto w supermarkecie,z innej strony ciekawe ile to kosztuje.Niby pieniądze tylko przeinwestowane a nie przejedzone, ale to jest tak samo grozne. Radni na ostatniej sesji mowili o trudnej sytuacji finansowej,ale jak się juz płaci za energię elektryczną do szkoł z poslizgiem, to moim zdaniem ta sytuacja wygląda na b. trudną.Dojdzie jeszcze spłata za baseny "OTI" Nie wiem czy już koniec zadłużenia w związku z oczyszczalniami ściekow.Drogi się tylko łata, przejazd kolejowy na Wirku czeka, trzeba z tym coś zrobić.1-go MAJA na Halembie coraz częściej zakorkowana.A jeszcze będą dowożone elementy na baseny.Brak parkingow,miał powstac przy ul. Brodzinskiego niedaleko "OTI" , ślimaczy się ta budowa a ma służyć i mieszkańcom i gościom budującym te baseny i w przyszłości korzystającym z tego dobrodziejstwa.A z finansami jak widzimy kiepsko.Czyli nadchodzą chude lata, jak nie chudziutkie.
waple@op.pl
Poszukiwacz

Nowy postprzez Evil 22 Maj 2010 22:37

waple@op.pl: z wszystkim się zgodzę ale:
Zabrakło miejsca, więc jeszcze filię otwarto w supermarkecie,z innej strony ciekawe ile to kosztuje.

Moim zdaniem oddział w Plazie, jest po to aby mieszkańcy mieli łatwiejszy dostęp choćby do pobierania jakichś druków, czy dowiedzieć się podstawowych informacji. Nie powiesz mi, że osoby tam pracujące, to osoby zatrudnione w UM ale z braku miejsc siedzących, przerzucili ich do Plazy. Dla punktu informacyjnego w Plazie często widziałem ogłoszenia o pracę, a więc typowo POD TO miejsce szukali ludzi, a nie że Urząd się rozrasta :)

Co do dróg... fakt, Halemba coraz gorzej, coraz większe zatory - ja wychodzę z założenia, że wystarczy pojeździć troszkę po innych miastach i inaczej będzie się patrzeć na nasze drogi. Troszkę za bardzo przyzwyczailiśmy się do przejezdnych dróg, a teraz każdy zator, nawet nie korek jest dla Nas problemem. Często na Halembie korek/zator przed rondem jest spowodowanym przez samych kierujących samochodami.

Parkingi to faktycznie problem każdego regionu, o Brodzińskiego gada sie dużo, a robi się nic.

Oby nie było za chudo ;)
Awatar użytkownika
Evil
Moderator

Nowy postprzez waple@op.pl 23 Maj 2010 09:59
Źródło: urząd

Nie jesteś zorientowany.Nawet na ostatniej sesji RM mowiono ze urząd miał nie tak dawno 200 pracownikow a obecnie ponad 700 i wysoko postawieni obiecali cos z tym zrobić- to tyle na ten temat.A korki tworzą sami kierowcy bo wyjezdzają na drogi.Szkoda czasu na taką dyskusję.Punkt UM w supermarkecie jest oddalony od UM o kilometr i to jest to dobrodziejstwo.Wiesz ile to kosztuje?
waple@op.pl
Poszukiwacz

Nowy postprzez Evil 23 Maj 2010 16:28

waple@op.pl napisał(a):Nie jesteś zorientowany.Nawet na ostatniej sesji RM mowiono ze urząd miał nie tak dawno 200 pracownikow a obecnie ponad 700 i wysoko postawieni obiecali cos z tym zrobić- to tyle na ten temat.A korki tworzą sami kierowcy bo wyjezdzają na drogi.Szkoda czasu na taką dyskusję.Punkt UM w supermarkecie jest oddalony od UM o kilometr i to jest to dobrodziejstwo.Wiesz ile to kosztuje?

dziękuje.
Może było 200 jest 700 tego nie neguje. Ja twierdzę, że oddział w Plazie, nie jest z powodu tego, że nie mieli się gdzie pomieścić urzędasy i przerzucono część do Plazy - o to mi chodziło!

Korki tworzą kierowcy którzy nie potrafią się zachować w zatorze. Gdybyś stanął z boku pooglądał, jak wygląda wjazd na rondo, to byś znalazł już pierwszy problem.

Jeżeli dla Ciebie między UM a Plazą jest 1km, no to polecam sobie PRZEJŚĆ z Urzędu do Plazy.
Nie wiem ile to kosztuje (chętnie od Ciebie się dowiem o dokładną cenę dzierżawy), ale wiem, że można załatwić tam sporo rzeczy, wiele się dowiedzieć, i nie musieć się pchać pod Urząd tylko po jakiś jeden druk -szczególnie patrząc na warunki teraz panujące pod Urzędem.
Awatar użytkownika
Evil
Moderator

Nowy postprzez marsuc 23 Maj 2010 19:47

Evil napisał(a):Jeżeli dla Ciebie między UM a Plazą jest 1km, no to polecam sobie PRZEJŚĆ z Urzędu do Plazy.
Nie wiem ile to kosztuje (chętnie od Ciebie się dowiem o dokładną cenę dzierżawy), ale wiem, że można załatwić tam sporo rzeczy, wiele się dowiedzieć, i nie musieć się pchać pod Urząd tylko po jakiś jeden druk -szczególnie patrząc na warunki teraz panujące pod Urzędem.

no kolega się pomylił o ok 1 km ale chyba nie stwierdzisz że przejść 2 km to aż taki duży problem, może zostaw samochód w domu i przejdź te 2 km. To wcale nie jest tak wiele.

W drugiej kwestii masz rację, nie trzeba się pchać i dodatkowo zapychać "centrum" tylko po to aby pobrać jakiś tam druczek. Widząc jednak zainteresowanie tym punktem w Plazie, śmiem uważać że 90% ludzi i tak jedzie do głównej siedziby UM. Nasze społeczeństwo jest tak zacofane i do końca będzie uważało, że takie sprawy załatwia się w UM a nie w pierwszym lepszym supermarkecie. Tego niestety nie zmienią reklamy itp.
Awatar użytkownika
marsuc
Uczestnik

Nowy postprzez waple@op.pl 25 Maj 2010 20:06
Źródło: polemika

Nie będę polemizował o jakichś druczkach czy duperelach.Mam trochę czasu i interesuję się życiem naszego miasta.Wiem co mowią ludzie i nasi Prezydenci i Radni bo oglądam posiedzenia Rady Miejskiej.I stąd to o czym piszę, a to chyba wiarygodne .A w urzędzie jak się nie zjawisz osobiście to jak coś załatwisz to po bardzo mozolnym wysiłku i takie jest moje zdanie.Kilka lat już trwa załatwianie podpisu elektronicznego i co i nic. Pozdro.
waple@op.pl
Poszukiwacz

Najnowsze informacje z portalu miejskiego Ruda Śląska
6 - 9 - 2010
W bieżącym roku szkolnym 15 uczniów rozpoczęło naukę w Samorządowej Szkole Muzycznej II stopnia w Rudzie Śląskiej.
3 - 9 - 2010
Podczas ostatniej sesji Rady Miasta Ruda Śląska radni podjęli uchwałę w sprawie ustalenia opłat w przedszkolach dla których organem prowadzącym jest Miasto Ruda Śląska.
2 - 9 - 2010
4 września br. nastąpi oficjalne otwarcie nowej przestrzeni publicznej w naszym mieście – długo wyczekiwanego rynku. Oficjalne otwarcie rynku nastąpi około godz. 19:00.
1 - 9 - 2010
1 września br. o godz. 9:15 w Szkole Podstawowej nr 4 (ul. Tołstoja) odbyło się pasowanie na ucznia dzieci, które rozpoczynają naukę w pierwszej klasie.
1 - 9 - 2010
W Rudzie Śląskiej znajduje się 105 placówek oświatowych, w których nowy rok szkolny rozpocznie 17 799 uczniów.

Powróć do Bezpieczeństwo w mieście

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników