Jesteś tutaj: Strona główna / BliżejMiasta.pl / Ruda Śląska / Drogownictwo i komunikacja miejska

Nasze pomysły na Rudzkie drogi

Wszystko o komunikacji miejskiej, połączeniach oraz stanie dróg. Czyli innymi słowy gdzie jeździć
a jakich miejsc lepiej unikać.

Moderatorzy: martin, Cuma

Re: Nasze pomysły na Rudzkie drogi

Nowy postprzez Cuma 03 Lip 2009 20:46

Taka ciekawostka:

Zaproponuj nazwę ulicy
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Today Tomorrow... Silesia :)
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Miasto: Ruda Śląska

Nowy postprzez B_rudziol 05 Lut 2010 19:23
Źródło: Nieszczesne KARMAŃSKIE wyjazd z MC donalda i osiedla

Witam,mieszkam w RŚl 1 ul . Zabrzańska za "MCdonaldem" ;po modernizacjach skrzyżowania tzw KARMANSKIEGO szlag jasny mnie trafia,gdy mam wyjechac ze swojego zapuszczonego osiedla (tzn od str MC drive w kierunku Zabrza).
Otóż jakiś pacan nie pomyślał,że robiąc na skrzyżowaniu dwa pasy na wprost od str południowej w kierunku TESCO zablokuje tym samym wyjazd z bocznej drogi!sytuacja wygląda tak,ze w str TESCO jadą dwa pasy,a ci co jadą w drugą str (od tesco na ZABRZE skręcają w lewo)BLOKUJĄ WYJAZD pas tak ,że musimy wyjeżdżać wpierw w prawo a potem kombinować koło cegielni żeby się wpier...ć komuś na pas do jazdy na wprost (w kierunek ruda południowa),a kierowcy WIADOMO nie POTRAFIĄ pomyśleć o INNYCH a wystarczyłaby tylko luka na jedno auto-bo pas do jazdy NA WPROST ma wtedy ZIELONE ŚWIATŁO !!!
NORMALNIE DEBILIZM WTÓRNY ,TEGO KTÓRY SYNCHRONIZOWAŁ ŚWIATŁA NA TYM SKRZYŻOWANIU!czekam na odzew w tej sprawie,opinie a moze i pomoc do kogo "uderzyć " w tej sprawie,żeby to zmienili na bardziej cywilizowane rozwiązanie dla Naszego małego osiedla(oraz klientów MC).
pozdrawiam
wkurzony mieszkaniec
Ostatnio edytowany przez B_rudziol, 05 Lut 2010 19:35, edytowano w sumie 1 raz
B_rudziol
Nowicjusz

Nowy postprzez B_rudziol 05 Lut 2010 19:35
Źródło: poszerzenie drogi koło CEGIELNI Ruda Śl1

Witam,proponuję poszerzyć drogę 1 maja tzn dołożyć jeden pas w kierunku od karmańskiego do skrętu do Rudzkiego Inkubatora Przedsiębiorczości ,oraz przedłużyć pas do RIP aż do lewoskrętu na Zabrza(a jest miejsce bo zwężenie jest tylko namalowane na jezdni).
Pozwoli to rozładować korki od Gazowni do karmańskiego...bo naprawdę nie trzeba długo czekać aż pojawią sie sępy jadące lewym pasem i wcinające sie na prawy pas...tym którzy wiedzą jak wygląda przeprawa przez ten odcinek drogi i spokojnie jada w korku. Wkurza mnie to na tyle ze nie raz mam ochote komuś tam ...cos energicznie wyperswadować . zamiast [cenzura]ć się z drogą na inkubator mogli tę drogę zrobić poszerzyć , a tak ...ciasno ....i tłoczno,bo to główna droga do zjazdu na DTS i połączenie z Zabrzem,Bytomiem ....i Katowicami patrząc w dal :)
pozdro Przemek z VW
B_rudziol
Nowicjusz

Nowy postprzez martin 05 Lut 2010 19:46

B_rudziol napisał(a):Witam,proponuję poszerzyć drogę 1 maja tzn dołożyć jeden pas w kierunku od karmańskiego do skrętu do Rudzkiego Inkubatora Przedsiębiorczości ,oraz przedłużyć pas do RIP aż do lewoskrętu na Zabrza(a jest miejsce bo zwężenie jest tylko namalowane na jezdni).

Fakt faktem, że trudno wyjechać tam, ja zwykle w chamski sposób się wciskam, albo wykorzystuje po prostu lepsze przyspieszenie i wolną jazdę innych.

Co do poszerzeń, to radziłbym poczekać trochę, bo po wybudowaniu Kauflandu na miejscu cegielni pewnie zmieni się organizacja ruchu w tej okolicy.
Awatar użytkownika
martin
Moderator

Nowy postprzez Cuma 06 Lut 2010 09:43

^^ Nie godej że zamiast cegielni bydzie zwykły kaufland??!!??!! :evil: :evil: :evil:
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez martin 06 Lut 2010 11:17

Cuma napisał(a):^^ Nie godej że zamiast cegielni bydzie zwykły kaufland??!!??!! :evil: :evil: :evil:

Już dawno to pisałem, a osoby które pracują przy rozbiórce potwierdzają to. Ciekawe jak zamierzają zostawić piece, chyba że konserwator wyda pozwolenie na wyburzenie :roll:
Awatar użytkownika
martin
Moderator

Nowy postprzez Cuma 06 Lut 2010 14:08

:twisted: :twisted: :twisted: Panie Osmenda co RM na to? Może trzeba by w końcu zmodyfikować MPZP aby mniej takich badziewnych obiektów powstawało???? Jasny gwint ide bo zaczne klnąć :/
Awatar użytkownika
Cuma
Moderator

Nowy postprzez B_rudziol 06 Lut 2010 16:31

No jak zrobią KAUFLAND to dupa z drogi szerokiej...
szkoda godac, jeszcze tego brakowało. nastypny sklep...chodźby tego było mało u nos. no ja tam kaj wolne miesce to zaroz stawiajom sklepy . mieszkania niech budujom,albo place zabaw dla dzieci a nie sklepy pacany jedne.
B_rudziol
Nowicjusz

Nowy postprzez Jigsaw 13 Lut 2010 01:36

martin napisał(a):Co do poszerzeń, to radziłbym poczekać trochę, bo po wybudowaniu Kauflandu

Image
Let the game begin!
Awatar użytkownika
Jigsaw
Nowicjusz

Nowy postprzez waple@op.pl 13 Lut 2010 11:18
Źródło: waple@op.pl

Co teraz mozna powiedziec o drogach.W tym roku nie widzę solarek , pługow a pomimo tego drogi w naszym miescie wyglądają przyzwoicie pomimo tak duzych opadow sniegu. pamiętam kilka lat temu z jezdni szerokiej robił sie jeden pas w obu kierunkach.I widzę ze pomimo narzekań są pod tym względem duze postępy. Brawo tym słuzbom, tak trzymac a nie narzekac. Ja osobiscie z tego postępu nbardzo się cieszę, że pomimo takich opadow mogę się minąc z innym samochodem nawet na drodze osiedlowej
waple@op.pl
Poszukiwacz

Miasto: Orzesze

Nowy postprzez Jigsaw 10 Mar 2010 12:53

Co do tego nieszczęsnego Kauflandu, to właśnie wyczytałem w Wiadomościach Rudzkich, że to co tam ma powstać to "centrum handlowo-biurowo-usługowe" i na dodatek część zabudowy cegielni zostanie wkomponowana w całość tak jak to było w przypadku Silesii. A więc może ten Kaufland to jedynie fragment czegoś większego, co nawet by mi osobiście nie przeszkadzało...
Let the game begin!
Awatar użytkownika
Jigsaw
Nowicjusz

Nowy postprzez Evil 11 Mar 2010 09:24

Wracając do tematu dróg w R.Śl.

Właśnie dzwoniłem do urzędu miasta, w sprawie kiedy zostaną naprawione ulice po wykopach związanych z modernizacją rurociągów oczyszczalni ścieków i nikt mi nie potrafił odpowiedzieć, dopiero jakaś kompetentna osoba (chyba 5-6 z kolei) przełączyła mnie do odpowiedniego referatu, gdzie otrzymałem informację: "będzie naprawione, gdy pogoda będzie sprzyjać -plusowe temperatury dzień/noc itd".
Widząc co się dzieje za oknem, co planują synoptycy, to faktycznie chyba w kwietniu coś zacznie się dziać, a szkoda!

Podobno pojawiła się zwężka na N.Bytomiu na remontowanym wiadukcie, jest tam wahadło i tez nieźle w szczycie się korkuje.
Awatar użytkownika
Evil
Moderator

Najnowsze informacje z portalu miejskiego Ruda Śląska
6 - 9 - 2010
W bieżącym roku szkolnym 15 uczniów rozpoczęło naukę w Samorządowej Szkole Muzycznej II stopnia w Rudzie Śląskiej.
3 - 9 - 2010
Podczas ostatniej sesji Rady Miasta Ruda Śląska radni podjęli uchwałę w sprawie ustalenia opłat w przedszkolach dla których organem prowadzącym jest Miasto Ruda Śląska.
2 - 9 - 2010
4 września br. nastąpi oficjalne otwarcie nowej przestrzeni publicznej w naszym mieście – długo wyczekiwanego rynku. Oficjalne otwarcie rynku nastąpi około godz. 19:00.
1 - 9 - 2010
1 września br. o godz. 9:15 w Szkole Podstawowej nr 4 (ul. Tołstoja) odbyło się pasowanie na ucznia dzieci, które rozpoczynają naukę w pierwszej klasie.
1 - 9 - 2010
W Rudzie Śląskiej znajduje się 105 placówek oświatowych, w których nowy rok szkolny rozpocznie 17 799 uczniów.
Poprzednia

Powróć do Drogownictwo i komunikacja miejska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników